Als u een reis naar het buitenland gaat maken, kunt u een deskundig reisadvies (LCR-erkend) vragen. Voor meer informatie over waar u terecht kunt vraag de assistente of kijk op lcr.nl of wijsopreis.nl. Ook kunt u gebruik maken van de Reisapp van Buitenlandse Zaken voor betrouwbare reisinformatie. Reisadvies en vaccinatie kan ook binnen Europa van belang zijn.
Informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen die u kunt toepassen om infectieziekten tijdens uw reis te voorkomen vindt u op lcr.nl.
Geneesmiddelen mee op reis
Gebruikers van geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen kunnen deze niet zomaar meenemen naar het buitenland. Hiervoor is een verklaring nodig.
Wat zijn opiumwetmiddelen?
Een opiumwetmiddel is een stof met een bepaalde werking op het menselijk bewustzijn. Deze middelen worden ook wel ‘verdovende middelen’, ‘narcotica’ of ‘drugs’ genoemd. Een groot aantal geneesmiddelen bevat zo’n opiumwetmiddel. Opiumwetmiddelen vallen onder de opiumwet en zijn verdeeld in twee lijsten. Op lijst I van de Opiumwet staan de zogenoemde ‘hard drugs’, zoals heroïne, maar ook zware pijnstillers en het geneesmiddel Ritalin. Op lijst II staan de zogenaamde ‘soft drugs’, zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen.
Voor de complete lijsten I en II ga naar de website: www.hetcak.nl
Welke verklaring is nodig?
Er bestaan twee verschillende verklaringen:
1. Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied.
De Schengenlanden zijn: België, Malta, Denemarken, Nederland, Duitsland, Noorwegen, Estland, Oostenrijk, Finland, Polen, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Slovenië, Hongarije, Slowakije, Italië, Spanje, Letland, Tsjechië, Liechtenstein, IJsland, Litouwen, Zweden, Luxemburg en Zwitserland.
Download hier het schengenverklaringformulier. (lever het ingevulde formulier in bij de apotheek)
Let op! Reist u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen dan heeft u meerdere schengenverklaringformulieren nodig. Deze zijn namelijk maar 30 dagen geldig. Reist u langer dan 90 dagen in het schengengebied dan dient u gebruik te maken van de Engelstalige medische verklaring zoals hieronder beschreven.
- Engelstalige medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied.
a. reizen naar een land aangesloten bij het Apostilleverdrag;
b. reizen naar overige landen.
c. reizen naar Schengengebied langer dan 90 dagen.
Download hier het Engelstalige medische verklaring voor de arts. (lever het ingevulde formulier in bij de huisarts)
Let op! De verklaringen moeten gecontroleerd worden door het CAK. Stuur de ingevulde en ondertekende verklaring op naar het CAK, voor meer informatie klik hier. Wanneer u buiten het Schengengebied reist, dient het ook gelegaliseerd te worden. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Legalisatie voor Apostillelanden gebeurt met een Apostillestempel bij een rechtbank. Voor landen waarmee Nederland geen afspraken heeft gemaakt, moet u mogelijk naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Soms moet u ook naar de ambassade. Klik hier voor de brochure.
Waarom is een verklaring nodig?
In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiumwetmiddelen streng verboden. Om geneesmiddelen die een opiumwetmiddel bevatten legaal mee op reis te nemen is een verklaring nodig.
Waarschuwing: reizen naar het buitenland zonder verklaring voor een geneesmiddel dat onder de opiumwet valt is strafbaar.
Meer weten over Schengenverklaring? Klik hier voor de brochure.
Op de website www.hetcak.nl staat alle informatie over reizen met medicijnen.
Ook kunt u bellen naar: 0800 – 2108